Talas'ta, Bizans dönemine ait yeraltı şehri ve sarnıç bulundu.
Kayseri'nin Talas İlçesi'nde Ali Dağı eteklerinde, Bizans dönemine ait, 1300 yıllık yeraltı şehri ve sarnıç bulundu. Yeraltı şehrinin 300 metresine kadar gidebildiklerini, Horasan harcıyla yapılan sarnıcın ise 60 metre uzunluğunda 5 metre genişliğinde olduğunun tahmin ediliyor.
daha fazla resim için tıklayınız.
tanıtım videosu için tıklayınız.
Sarnıcın bir bölümü ziyarete açıldı.
Talas İlçesi Zincidere- Tomarza yolunun Ali Dağı'nın eteklerindeki Bizans döneminden kalma yeraltı şehrini ve içindeki ve sarnıcı bir bölümü ortaya çıkartıldı. Şu ana kadar sadece açık bölümlere girdiklerini ve zarar verilir endişesiyle kapalı alanlara dokunmuyor. Kapalı alanların kürekle açılmaya çalışılması halinde, kıymetli tarihi eserler zarar görebilir diye düşünülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı projelendirmesiyle burada çalışma başlatılacak.
1300 yıllık tarih.
Arkeolog Gürcan Samet de yeraltı şehri ve sarnıcın Bizans dönemine ait ve yaklaşık 1300 yıllık olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Samet, "Yeraltı şehrinin bizim saptadığımız 2 giriş kapısı var. Şu ana kadar 300 metresine girebildik. Burasının çok daha uzun Kayseri kent merkezine ve Gesi Beldesi yönüne gittiğini tahmin ediyoruz. Gidebildiğimiz yerin ilerisinde 90 basamakla daha da aşağıya inildiğini düşünüyoruz. Zarar verebiliriz düşüncesiyle çalışma yapmadık. Duvarların ve sarnıcın Horasan harcıyla yapıldığı, suyun da çok kaliteli olduğunu söyleyebiliriz. Sarnıcın sonuna kadar gidemedik ancak, derinliğinin ileri bölümlerde insan boyunda ve suyunun çok kaliteli olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.